Standardsida

 Ursprungsland: Madagaskar

FCI Klassifikation: Grupp 9 avdelning 1 (Bichon och relaterade raser)

 

HISTORIA

Coton de Tuléar är döpt efter sin bomullsliknande päls (bomull heter coton på franska) och är en bichon-ras. Dess förfäder var råttjägare som fördes till Madagaskar av franska trupper. De här råttjägarna var grunden för Coton de Réunion på ön med samma namn. Den här rasen, nu utdöd, ändrades på Madagaskar genom att korsas med framförallt Malteser. Den nya rasen döptes efter staden Tuléar på Madagaskar. Coton de Tuléar blev populär hos den franska adeln som bodde på öarna i indiska oceanen under kolonialtiden. 1970 erkände FCI rasen.

 

STANDARD

Huvud : Kort och triangelformat när man tittar ovanifrån. Välvd skalle. Inte särskilt markerat stop. Rak nosrygg. Tunna läppar. Svart eller mörkt rödfärgad nos.

Ögon : Runda, mörka, brett isär.

Öron : Sitter högt, hängande, smala, triangelformade, Täckta med vit eller färgad päls (gula fläckar, en kombination av gul och svart, eller några få svarta hårstrån).

Kropp : Lång. Muskulös hals utan löst hängande skinn. Välutvecklad bröstkorg. Något välvd, muskulös länd. Kroppen nära marken. Svagt bågformad, muskulös rygg. Runt, brett kors.

Extremiteter : Muskulösa ben med kraftig benstomme. Runda, små, slutna tassar.

Svans : Lågt ansatt, cirka 18 cm lång, tjock vid roten och smal i spetsen. I vila hänger den nedanför hasdelen med spetsen uppåtböjd.

Päls : Cirka 8 cm lång, tunn, svagt vågig, bomullslik.

Färg : Vit. Några gula fläckar, framförallt på öronen, är tillåtet.

Storlek : Hanhund: 25 - 32 cm Tik: 22 - 28 cm

Vikt : Hanhund: 4 - 6 kg Tik: 3,5 - 5 kg

 

KARAKTÄR - SPECIELLA EGENSKAPER

Den kraftiga, tåliga och mycket livliga Coton de Tuléar tycker om att simma. På Madagaskar användes den som en terrier, vakthund och skadedjursjägare. Den är stojig, viljestark och trogen sin ägare. Denna ras är generellt kärvänlig mot såväl hundar som människor, kan ibland ha en tendens till att skälla. Lättlärd hund som behöver en konsekvent hand.

 

VÅRDNAD

Den kan anpassa sig till ett liv i lägenhet. Den här atleten behöver långa promenader. Man måste borsta, kamma och reda ut pälsen på den dagligen. Den måste badas regelbundet.

 

ANVÄNDNING

Sällskapshund